Over Murk

Op 21 juli 1928 werd Murk geboren aan de Singel in Blauwhuis (toen Westhem) als enige jongen in een gezin dat uitgroeide tot 11 kinderen waarvan er 2 heel jong zijn overleden.
Met een heit (Ridzert Kuipers geboren 1890 gestorven 1969) die werkzaam was als boerenknecht en een mem Cornelia (geboren 1892 gestorven 1975) die zorgde voor huishouding en gezin groeide hij op in liefdevolle geborgenheid.

Het platteland waar hij is grootgebracht, het boerenleven, de natuur en de Friese Meren hebben altijd een grote aantrekkingskracht uitgeoefend.
In zijn jonge jaren trok hij er regelmatig op uit, trektochten met de fiets en kampeervakanties met vrienden.
Maar ook zeilen op de Friese wateren, eerst met zijn kleine open Schouw "de Wâldpyk" en later met zijn Kajuit Schouw "Le Lion d' Or".
Vaak werd hij hierbij vergezeld door familie of door zijn vrienden Yde van de Berg, Bauke Hobma, Theo de Boer en Pyt Bootsma.
Veel vogelgeluiden kon hij thuisbrengen en door zijn kennis van vogelgedrag wist hij tijdens zijn zoektochten een leuke verzameling vogeleieren aan te leggen.

Op ongeveer 25-jarige leeftijd ging hij voor zijn werk naar Sains-du-Nord in Frankrijk, waar hij eerst bij de familie Floor en later in een pension woonde en van daaruit uitstapjes maakte naar onder andere Parijs, Bretagne, Normandië en zuid-frankrijk en hier onder meer musea bezocht en schetsen en aquarellen maakte.
Tijdens het acht en half jarig verblijf heeft hij zich de Franse taal zo eigen gemaakt dat hij dit 25 jaar later nog steeds goed sprak. Toen we hem eens meenamen naar Bretagne sprak hij onderweg op een parkeerplaats met een Frans stel dat vroeg uit welke streek van Frankrijk hij kwam, omdat ze zijn tongval niet helemaal konden plaatsen. De man weigerde in eerste instantie te geloven dat Murk een Nederlander was die al 25 jaar niet meer structureel Frans had gesproken.

Terug in Nederland (1961) woonde hij korte tijd bij zus Sippy en zwager Gerard Kramer. Toen kocht hij de helft van een woning aan de Elandslaagte in Bolsward, waar hij woonde en zijn atelier vestigde en via de avondschool zijn opleiding volgde. Later huurde hij van de gemeente het andere gedeelte van het huis als werkplaats.
Hier leerde hij Boukje Rijpma kennen die met haar vader Pieter en broer Rimmer in het buurpand woonde.
De vonk sloeg over en dit leidde in 1967 tot een huwelijk.
In 1969 werd dochter Grietje geboren.
Drie maanden daarna verloren zowel Murk als Boukje hun heit (vader).

Murk was iemand die met zijn tijd mee ging, modern in zijn opvattingen stond hij open voor andere ideeën. Hij had een bescheiden persoonlijkheid en was met weinig tevreden.
Wat opviel was dat hij het belangrijker vond om zijn werk goed uit te voeren dan wat hij er aan verdiende.

Omdat de gemeente een andere bestemming had voor de Elandslaagte en ze beide panden wilden saneren, werd er verhuisd naar de Grote Dijlakker 37 waar een slagerij gehuisvest was geweest en wat voldoende ruimte bood voor woon- en werkgelegenheid.

Samen met Grietje maakte Murk enkele buitenlandse vakantiereizen.
Bij Grietje werden vormen van creativiteit altijd gestimuleerd. Eerste contacten met de computer volgde hij met argusogen, bang dat dit funest zou zijn voor haar creativiteit. Toen hij zag welke mogelijkheden de computer biedt ten aanzien van ontwerp en drukwerk zag hij digitale bewerkingen als een welkome aanvulling.

In 1994 trouwde Grietje met Arno de Jong en kregen ze er in 1995 hun eerste kleinkind Kelly bij.
Drie jaar later werd hun tweede kleindochter Iris geboren, waarop ze samen met Rimmer (inwonende broer van Boukje) veelvuldig met veel liefde gepast hebben.
Op 1 oktober 2005 is zwager Rimmer ongeveer 2 jaar nadat longkanker werd vastgesteld, overleden.

Door de jaren heen heeft hij diverse tentoonstellingen gehad waar hij altijd erg van heeft genoten. De tentoonstelling in 2003 in het stadhuis van Bolsward waar de Leeuwarder Courant kopte met "Aangenaam weerzien met Murk Kuipers" was een fijn stuk waardering voor zijn werk.
Wat heeft hij genoten tijdens zijn laatste tentoonstelling van de Gerben Rypma Stichting in januari 2007 in het Teatskehûs te Blauwhuis, mede georganiseerd door zijn vrienden Yde (waarvan op deze site ook digitaal materiaal gebruikt is) en Bauke.
Ondanks de sloop van een van zijn mooiste muurschilderingen die aanleiding vormde voor de tentoonstelling, hebben de belangstelling, waardering en erkenning van zijn werk hem heel goed gedaan.

De laatste jaren van zijn leven kreeg Murk de ziekte van Parkinson. Al snel moest de brommer weg en besloot hij noodgedwongen zijn boot te verkopen. Zijn aandacht richtte hij nog meer op zijn kleinkinderen die veel voor hem betekenden. Hij ging weer meer schilderen, maar door de hem parten spelende vermoeidheid legde hij zich meer toe op aquarellen en pentekeningen met nog sporadisch een schilderij.

In de herfst van 2007 werd bij Murk een snelgroeiende, ongeneeslijke tumor in de blaas geconstateerd waaraan hij in maart 2008 is overleden.

Kort na dit verlies werd bij Boukje Alzheimer geconstateerd. Na nog 2 jaar in hun huis in Bolsward te hebben gewoond, kreeg ze in Heerenveen een plekje in een verzorgingshuis vlakbij Grietje, Arno en kleinkinderen.
Voor ze op 2 maart 2017 overleed heeft ze nog ruim een jaar in Gorredijk in een kleinschalige woonvorm doorgebracht.